woensdag 28 december 2011

De kerstcadeautjes

Nu de cadeautjes onder de kerstboom zijn uitgepakt, mogen ze ook op de blog verschijnen.
Voor mijn metekindje maakte ik deze gepersonaliseerde toiletzak.
Ik heb gemerkt dat er niet zoveel patronen en beschrijvingen voor toiletzakken te vinden zijn op het web,
maar met deze handleiding van Oon is het schitterend gelukt.
Dit werkje is meteen ook mijn eerste ervaring met flockfolie.
Vraagje: Waar kopen jullie flockfolie? Heb lang gezocht en vond het nogal duur :-(



Een tweede cadeautje dat ik zelf maakte, was deze sleutelhanger voor mijn schoonzus. Met gehaakte vlindertjes (patroon Magic Colours).

vrijdag 23 december 2011

Zoek de 7 verschillen... Oh, dennenboom.

Hier is hij dan... onze kerstboom:


Wie goed kijkt heeft het misschien al gezien?!? Dit is dezelfde boom als vorig jaar. Hij heeft de zomer overleefd in zijn pot, in de tuin. Af en toe een beetje (veel) water en 't is gelukt. Ik weet het, we nemen het ons elk jaar voor om goed voor de boom te blijven zorgen tot de volgende Kerst. Maar eigenlijk is het nog nooit echt gelukt. Ofwel verdort hij, ofwel krijgt hij kale plekken omdat hij te dicht bij andere struiken staat. Maar deze keer is het dus in orde gekomen. Een echt stukje natuur in huis ;-)


Natuurlijk was de verleiding te groot om voor andere versiering te kiezen! Ik had nog gouden katoen liggen, die ik in de loop van het jaar van iemand kreeg. Ideaal! De haakpatroontjes zijn van Drops design. En de superleuke retro-kerstballen heb ik gekocht bij Blender in Mechelen, aangevuld met enkele rode exemplaren uit oma's doos. De beeldjes uit de kerststal heb ik enkele jaren geleden gevonden in de kringloopwinkel. Volgens mij kunnen we dit jaar dus toch van een +/- ecologisch verantwoorde Kerst spreken, wegens hergebruik. En in retro-stijl op de koop toe! I like!

dinsdag 20 december 2011

Het naaimachien!

Ha, ik heb jullie nog niets van mijn naaiwerk laten zien. Hoog tijd dus!
Eerst de collectie uit de naailes. Ik bespaar jullie de vreselijke keukenschort ;)
Maar buiten dat, hebben we in ons eerste jaar ook een rok en blouse (Knipmode) gemaakt
en een lange vest in tricot (Knipmode), met bijpassend rokje uit de stofoverschot.
Zie hier het resultaat:



Daarbuiten heb ik mij thuis nog wat geamuseerd met enkele tasjes:
Het patroon voor de allerschattigste buttercup bag vond ik bij 'made by Rae',
de opvouwbare boodschappentas is een ideetje van 'eloleo'.


En tijdens de zomer maakte ik een vrolijk vakantiekleedje (Knipmode 06/2011), one shoulder met bijpassend topje. De lieveheersbeestjes zijn een eigen maaksel, geproduceerd met een oud rood t-shirt, een stukje vilt en vliesofix. Het enige nadeel is dat de zon niet zo waanzinnig veel geschenen heeft tijdens mijn verlof :( In de kast voor volgend jaar dus...


Dit jaar wilde ik in de naailes aan het 'echte werk' beginnen. In september werd er dus een feestelijk patroon gekozen, met als doel origineel voor de dag te komen tijdens de feestdagen. Aangemoedigd door onze naai-juf koos ik op de stoffenbeurs voor petroleumblauw satijn. Zonder haar erbij had ik dat blinkend stofje waarschijnlijk nooit durven kiezen. Na heel wat puffen en blazen kan ik jullie verklappen dat het kleed sinds zaterdag officieel afgewerkt is verklaard en goedgekeurd door het ventje ;) De foto's komen later...
(kwestie van nog eens te eindigen met een goeie 'cliffhanger')

donderdag 15 december 2011

Waar blijft die kerstboom?

Als ik 's morgens opsta en naar het station fiets is het nog donker
en als ik 's avonds achter mijn bureau vandaan kom is het al donker,
de dagen korten en het durft al wel eens koud zijn.
Hmmm, dat ruikt naar Kerstmis!

Op zoek naar de doos met kerstversiering dus... Vorig jaar was onze kerstboom ook al redelijk gevuld met handwerk. Daar moeten dus zeker nog enkele nieuwe spulletjes bij. Want haken op een koude winteravond, aan een knetterend haardvuur en met een vleugje dennengeur, is dubbel zo gezellig ;-)

Alvast een voorsmaakje: de kerstcollectie van 2010:
Deze hangers zijn gehaakt rond zo'n plastieken ring die rond een drankfles zit (vb. bij fruitsap- of melkflessen). Dit ideetje zag ik op de blog van een Amerikaanse of Britse (?) oma, maar ik vind de juiste site niet meer terug :-(  De vormpjes heb ik zelf bedacht: kransjes, sterretjes en sneeuwvlokken.




Eén jaar eerder maakte ik ook al papieren vogeltjes:


In de kerstboom ziet dat er ongeveer zo uit:



En ook de glazen op de feesttafel werden versierd met sterretjes:


Ok, genoeg gedroomd... ik zal er dit weekend eens werk van maken!
Wordt vervolgd...

dinsdag 6 december 2011

Maak kennis met mijn ami's :-)

Ooit van amigurumi gehoord?
Ik heb het ontdekt tijdens een middagje snuffelen in de 'voordeel boekenwinkel'. De ietwat rare titel (amiguwatte?) werd verduidelijkt door het onderschrift 'gehaakte dieren'. En ik dacht: Hé, dat kan ik ook!
Amigurumi blijkt Japans te zijn voor gebreide, opgevulde diertjes. Geen idee waarom ze die dan haken...
In elk geval, dat ene boek werden er ondertussen drie en het internet blijkt ook gek te zijn op ami's. Googlen maar en go with the flow. Ik was meteen verkocht en iedereen is er weg van. Ideaal als origineel cadeautje dus! Voor de kleine poppetjes heb je niet eens zoveel tijd nodig, een druilerige zondagmiddag is genoeg. Hier komen enkele beeldjes uit mijn archief:

Deze twee komen uit het boek 'lieve diertjes zelf haken' (Ana Paula Rimoli). Leuk om weten: Het aapje werd de lievelingsknuffel van baby Lowie!

Vorig jaar ontsnapten ook de trouwers niet aan mijn ami-verslaving ;-) Zij kregen deze kleine, schattige koppeltjes cadeau:


Eén van mijn beste vriendinnen is dol op olifanten. Ik maakte voor haar verjaardag deze vrolijke exemplaren, naar een patroon van Roman Sock:

zaterdag 3 december 2011

Het winteroffensief 2010

Vorige winter was er veeeeel sneeuw... inspiratie genoeg dus voor mutsen, wanten en sjaals:

Ik haakte een muts met oorflappen en bloemetjes...


En nog meer haakwerk: een QueenAnne-sjaal (werkbeschrijving te vinden op het internet) met een bijpassende muts (eigen ontwerp):



En hier zijn de warme wantjes, voor mijn ventje en mijzelf (patroon: tangledness.com):



Een grotere uitdaging was deze 'vanilla ice muts' van tangled (patroon: tangledness.com), mijn eerste keer rondbreien. De muts combineert breien (het gele gedeelte) en haken (bruin en groen)!

Blogstart

Hallo, hallo,

Het was al even aan het kriebelen om nu ook eens zelf een blog te starten. En na het bekijken van de blogs van enkele bevriende naaisters, was ik dit weekend niet meer te stoppen. Het fototoestel werd uit de kast gehaald en al mijn projectjes van het voorbije jaar werden bijeen gezocht. Ik geef toe, ik heb gevloekt vooraleer die banner er eindelijk een beetje deftig opstond :-s maar ik heb er nu toch iets op gekregen! In de volgende berichten wil ik jullie graag een aantal van mijn spinsels tonen. Kwestie van niet met een lege blog van start te gaan...

Groetjes!